17-03-2014

Chcesz propagować zdrowe żywienie, doskonaląc zarazem umiejętności prowadzenia działalności gospodarczej? W tym przypadku bardzo dobrą propozycją jest sklepik szkolny z eko-żywnością!

 

Prowadzenie takiej szkolnej działalności wraz z przedstawicielami samorządu uczniowskiego czy też z klasowymi przyjaciółmi to świetna możliwość promocji zdrowego i ekologicznego żywienia! Utrzymywanie sklepiku przez cały rok szkolny to nie lada wyzwanie, dlatego można pomyśleć też o czymś na mniejszą skalę w stylu „tygodnia ekologicznego jedzenia”. Przez ten czas można spróbować swoich sił w zarządzaniu oraz zachęcić swoich rówieśników do zjedzenia np. jabłka zamiast batonika na drugie śniadanie.

 

Tygodniowy sklepik krok po kroku

1. Do założenia sklepiku jest nam potrzebna oczywiście zgoda dyrekcji oraz nauczyciel, który będzie pełnił rolę opiekuna przedsięwzięcia. Nie jest to długotrwały projekt, więc łatwo będzie namówić któregoś z pedagogów, by podczas przerw czuwał wraz z Wami w miejscu pracy, doradzał czy też zapobiegał konfliktom.

2. Prowadzenie działalności będzie wymagało uregulowania kwestii prawnych. Z dochodów powinniście rozliczać się z Urzędem Skarbowym. W tej kwestii najlepiej skonsultować się z księgową/kadrową szkolną, która na pewno doradzi Wam i pomoże w zarządzaniu rachunkowością.

3. Do prowadzenia sklepiku potrzebujemy przede wszystkim odpowiedniego miejsca. Warto wygospodarować w tym celu jakieś nieużywane pomieszczenie w szkole (koniecznie zapytajcie o zgodę).  Pamiętajcie o skrupulatnym zapisywaniu wydatków i przychodów sklepiku! Pieniądze ze sprzedaży można przeznaczyć np. na zakup nagród konkursowych czy sprzętu szkolnego. Warto przekazać je w ręce przedstawicieli Samorządu Uczniowskiego - tam będą wiedzieli, co z nimi zrobić. Po zakończeniu działalności dobrze będzie przedstawić raport dyrekcji szkoły, by dostrzeżono, co udało Wam się zrobić w ten tydzień i jaki jest w Was potencjał.  Raport powinien zawierać podstawowe informacje o przedsięwzięciu (kto, kiedy, co, jak?) oraz bardziej rozbudowany przebieg projektu wraz ze statystykami (zasięg - ile osób skorzystało z oferty sklepiku, ile produktów zostało sprzedanych, jaka kwota została uzyskana?).

4. Na początek niezbędny będzie niewielki budżet. Zwykle Samorządy Uczniowskie lub Komitety Rodzicielskie dysponują kwotami do przeznaczenia na takie projekty społeczne. Zaproponujcie coś w rodzaju pożyczki. Zaargumentujcie, na co przeznaczycie darowaną kwotę oraz późniejsze zyski z działania sklepiku, a po zakupie towaru na start przedstawcie raport skarbnikowi samorządu.

5. Prowadzenie sklepiku wydaje się być łatwą sprawą, ale wymaga też dużo zaangażowania. Ktoś musi jeździć po towar (najlepiej nabywać go od lokalnych producentów, będzie przez to można wspierać ich działalność oraz ograniczać żywnościokilometry), otwierać sklepik, rozkładać rzeczy do sprzedania itp. Aby praca przebiegała bezproblemowo należy odpowiednio podzielić się zadaniami i konsekwentnie trzymać się ustalonego grafiku. Postaraj się też, by do grupy dobrać osoby, które będą zaangażowane tak ja ty i o których wiesz, że nie odłączą się od działania po jakimś czasie, bo im się np. znudzi. 

6. Pracując nad ustaleniem asortymentu sklepiku warto zaznajomić się również z produktami pochodzącymi ze sprawiedliwego handlu – więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj. Być może uda się Wam połączyć prowadzenie sklepiku z promowaniem żywności zdrowej i pochodzącej ze sprawiedliwego handlu? 

7. Warto przeczytać  co nieco o spółdzielczości uczniowskiej, być może publikacja dostarczy Wam jakichś pomocnych wskazówek i dowiecie się, na czym ona polega. Bardzo obszerny i bogaty w przydatne informacje tekst znajdziecie także tutaj.

 

Andrzej Słodyczka

fot. CC BY-NC Emily Barney